SNĚHULÁK K SEŽRÁNÍ :-)))
![SNĚHULÁK K SEŽRÁNÍ :-)))](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/061202/22/j2143.jpg)
Potřebné ingredience
1 celý řapíkatý celer *** Hrst sekané celerové natě nebo petrželky ***
2 balíčky Lučiny nebo jiného krémového sýra (potřebujeme 200-250g) ***
2 PL bílého jogurtu nebo kysané smetany ***
Sůl, pepř ***
Mrkev a další sezóní zelenina, (na zdobení), případně různá semínka ***
Orestovaný toustový chléb
Postup přípravy
Patřím k těm, kdo nesnáší celer. Při práci na kuchařce jsem se téhle kapitoly doslova bála... a tak jsem na to šla pozvolna, přes celer řapíkatý, pomazánky a jiné způdoby, jak celer "schovat". Asi se to povedlo, protože talíře jsme po focení skoro vylízali a já pomáhala.... zatímco celer jako takový pořád ještě nemusím (i přes ty všecky úžasné účinky, o nichž jsem se tam rozepsala. Já vím, jsem ostuda.... ale ne tak velká, když ho do sebe umím dostat "zamaskovaný" :-))))
Jak na toho sněhuláka? Snadno a tak můžeme zapojit i ratolesti. Pokud naši malí kuchtíci už umí krájet, zvládnou celého sněhuláka sami. Těm menším trošku pomůžeme. Z omytých celerových stonků odřízneme listy. U několika ponecháme stonek 10-15 cm dlouhý (na každého sněhuláka jeden – na koště) a odložíme stranou. Zbytek nadrobno nakrájíme.
Do misky dáme Lučinu a „naředíme“ ji jogurtem. Vmícháme celer a sekané bylinky a dochutíme solí, příp. špetičkou pepře (pro děti opatrně! ). A i kdyby ne dosud, tohle zvládnou i ti nejmenší – postavit sněhuláka. Na talíři ho vytvarujeme z hromádek pomazánky. Koště mu vyrobíme z odloženého řapíku a lístků. Sněhuláka dozdobíme zeleninou, lístky salátů a semínky. Podáváme s opečeným toustovým pečivem.
Variantně je možné připravit celerovou omáčku. Je báječná například „do brambory“ nebo jako přeliv na saláty. Lze na ni použít i celer kořenový, ale mladý a důkladně oloupaný. Nadrobno ho nakrouháme a smícháme s jogurtem, rozmačkaným česnekem a sekanými bylinkami. Přichutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku necháme v lednici alespoň 15 minut odpočívat – mezitím si např. uvaříme nebo upečeme brambory.
I tyhle receptíky jsou ze Zdravého šílenství (o této hravé kuchařce z ovoce a zeleniny, na níž jsem se podílela, píšu už dříve a pár stránek "na ochutnávku" vložím do albíčka :-))
Jak na toho sněhuláka? Snadno a tak můžeme zapojit i ratolesti. Pokud naši malí kuchtíci už umí krájet, zvládnou celého sněhuláka sami. Těm menším trošku pomůžeme. Z omytých celerových stonků odřízneme listy. U několika ponecháme stonek 10-15 cm dlouhý (na každého sněhuláka jeden – na koště) a odložíme stranou. Zbytek nadrobno nakrájíme.
Do misky dáme Lučinu a „naředíme“ ji jogurtem. Vmícháme celer a sekané bylinky a dochutíme solí, příp. špetičkou pepře (pro děti opatrně! ). A i kdyby ne dosud, tohle zvládnou i ti nejmenší – postavit sněhuláka. Na talíři ho vytvarujeme z hromádek pomazánky. Koště mu vyrobíme z odloženého řapíku a lístků. Sněhuláka dozdobíme zeleninou, lístky salátů a semínky. Podáváme s opečeným toustovým pečivem.
Variantně je možné připravit celerovou omáčku. Je báječná například „do brambory“ nebo jako přeliv na saláty. Lze na ni použít i celer kořenový, ale mladý a důkladně oloupaný. Nadrobno ho nakrouháme a smícháme s jogurtem, rozmačkaným česnekem a sekanými bylinkami. Přichutíme solí a pepřem. Hotovou omáčku necháme v lednici alespoň 15 minut odpočívat – mezitím si např. uvaříme nebo upečeme brambory.
I tyhle receptíky jsou ze Zdravého šílenství (o této hravé kuchařce z ovoce a zeleniny, na níž jsem se podílela, píšu už dříve a pár stránek "na ochutnávku" vložím do albíčka :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/150204/14/b20353-1423056746.jpg)
Jitule64
(upraveno)
5. 5. 2007, 7:33
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/10/b731-1191574021.jpg)
artep
(upraveno)
5. 5. 2007, 17:54
@Jitule64
ale hlavně je to moc dobré
(což jsem jako zapřísáhlý "anticelerista" zjistila s překvapením
)
![(X)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/41.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/10/b731-1191574021.jpg)
artep
(upraveno)
5. 5. 2007, 1:15
tip na tvarovou obměnu odpovídající ročnímu období (a patřičné bylinky jsou teď zrovna zjara nejlepší
): koťátko : tělo a hlava z pomazánky, ocásek a nohy řapíkatý celer, kousky zeleniny čumáček, oči, uši a pažitka fousky. kačenka / husa: tělo, krk a hlava pomazánková, zobáček mrkvový, křidýlko list salátu, nožky celer nebo může sedět "v trávě" (salátu), na "vodě" apod. ježek albín: kopeček pomazánky a v něm napíchané tyčky ze zeleniny, bylinek apod., plus žumáčk a oči. Kolem může být "tráva" (salát) Příležitostně nafotím, i když amatérštěji, než se to pojala do knížky sestra
dalším nápadům se meze nekladou
, naopak.
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![;-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)